ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019 – ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Ποιες οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις, τι πρέπει να προσέξουμε; Τι αλλάζει στο Ε3, τι στα παντρεμένα ζευγάρια και τι στα Airbnbn; Όλες οι αλλαγές για τη φορολογική δήλωση του 2019
φορολογικές δηλώσεις ΚΑΒΑΛΑ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019 – ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Με το παρακάτω άρθρο θα ασχοληθούμε με το τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις για το 2019. Τι ισχύει πλέον για τα ζευγάρια και τα AirBnb;

Οι μεγαλύτερες αλλαγές είναι για όσους έχουν να υποβάλουν Ε3. Γενικότερα στις φορολογικές δηλώσεις του 2019 έχουμε τις παρακάτω αλλαγές:

 • Για πρώτη φορά στη φορολογική δήλωση θα διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση φόρου στα ζευγάρια και θα εκδίδονται 2 εκκαθαριστικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν συμψηφισμοί του ενός με τον άλλον και οι επιστροφές θα γίνονται ξεχωριστά. Επίσης ζευγάρια που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να κάνουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις θα μπορούν να το κάνουν.
 • Τα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση θα δηλώνονται συγκεντρωτικά στον κωδικό 60 της στήλης 16 του Ε2. Στον κωδικό 61 θα δηλώνονται συγκεντρωτικά τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσω πλατφόρμας ( Airbnb, Booking).
 • Στη λίστα αυτών που δεν θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος προστίθενται οι:  οι αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών καθώς και όσοι έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή αδράνειας. Το ίδιο ισχύει και για ανενεργά “μπλοκάκια”
 • Στους κωδικούς 049-050 θα πρέπει να αναγράφεται  από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες οι δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που κατέβαλαν το 2018 με πλαστικό χρήμα ή e-banking ή ηλεκτρονικού πορτοφολιού για την διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ
 • Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν κάποιον θα πρέπει να το αναγράφουν πλέον στους κωδικούς 007 κ 008
 • Μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων θα υπάρχει στο taxisnet η ένδειξη προσωποποιημένη πληροφόρηση όπου θα εμφανίζονται οι οφειλές του κάθε φορολογουμένου.
 • Θα ενεργοποιηθεί επίσης και η εφαρμογή στην οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώσουν οι φορολογούμενοι ένα μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό με την διεθνή εγγραφή του ( IBAN) στον οποίο θα πιστώνονται τα ποσά της επιστροφής που θα δικαιούται ο φορολογούμενος ή ακόμη και τα κέρδη της φορολοταρίας.
taxisnet φορολογικές δηλώσεις στη Καβάλα

Εξαίρεση αφορολόγητου

Από το κτίσιμο του αφορολόγητου εξαιρούνται οι παρακάτω κατηγορίες:

Πολίτες των οποίων το ετήσιο πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το ετήσιο τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι περιστασιακά απασχολούμενοι.

Υπήκοοι τρίτων χωρών που αιτούνται ή/και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 1. Οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών.
 2. Τα άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω.
 3. Τα άτομα που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
 4. Οι υπηρετούντες την στρατιωτική τους θητεία.
 5. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό.
 6. Οι κάτοικοι χωριών κάτω των 500 κατοίκων και νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων ( όχι τουριστικές περιοχές ).
 7. Όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος για το κομμάτι του τεκμαρτού.
 8. Οι φορολογούμενοι που είναι μακροχρόνια νοσηλευόμενοι.
 9. Οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται γενικά από το μέτρο συλλογής αποδείξεων είναι οι εξής:
 10. Οι στρατιωτικοί και οι υπάλληλοι του υπ. Εξωτερικών που υπηρετούν στην αλλοδαπή
 11. Οι διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας
 12. Οι φυλακισμένοι
 13. Οι διαμένοντες σε ψυχιατρικό κατάστημα
 14. Οι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν εισόδημα από σύνταξη ή μισθό στην Ελλάδα και βάση Συμφωνιών Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με το κράτος που είναι φορολογικοί κάτοικοι θα πρέπει να δηλώνουν το εισόδημα και στην Ελλάδα.

ΤΟ Ε3 ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ

logistiko grafeio kavala

Πλέον στο Ε3 θα πρέπει να υπάρχει κατηγοριοποίηση εσόδων ανά κωδικό αριθμό δραστηριότητας και η αναλυτική καταγραφή των δαπανών.

Τα έξοδα για φως νερό και τηλέφωνο, θα αναγραφούν ξεχωριστά από τα έξοδα για τους μισθούς των υπαλλήλων αλλά και τις λεγόμενες «παροχές σε είδος» ενώ η εφορία ζητά να μάθει την αξία των τιμολογίων που κόπηκαν από εταιρείες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους. 

Φορολογικές Δηλώσεις 2019

Πλέον η σύνταξη μιας φορολογικής δήλωσης γίνεται πιο περίπλοκη και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Εάν είστε ιδιώτης και δεν έχετε συνεργαστεί με κάποιον λογιστή στο παρελθόν, είναι καλό να απευθυνθείτε για την υποβολή της φορολογικής σας δήλωσης σε κάποιον φοροτεχνικό της περιοχής σας για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις στα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ιουνίου.